Снимка pixabayПроизводствените цени в България се повишиха рязко през февруари 2019

...
Снимка pixabayПроизводствените цени в България се повишиха рязко през февруари 2019
Коментари Харесай

НСИ: Производствените цени в България се повишиха рязко през февруари

Снимка pixabay

Производствените цени в България се покачиха внезапно през февруари 2019 година за пръв път от седем месец насам, като растежът им и на годишна база се форсира много мощно. Това демонстрират данни на Националния статистически институт, които са причина за известно усилване на инфлационния напън в страната, заяви вести.бг .

Общият показател на цените на производител в България (PPI индекс) се повишава през февруари с цели 1,8% по отношение на януари, когато се намали с 0,4 на 100. По-съществен растеж на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа сила - с 3,1% и в преработващата индустрия - с 1,4%, до момента в който в добивната индустрия цените се усилват с 0,4 на 100.

На годишна база общият показател на индустриалните цени в страната се покачва през февруари с 3,9% след напредък с едвам 1,4% през януари, което като че ли е сигнал за превръщане на наклонността на намаляване в действие от средата на миналата година, когато през юни показателят PPI набъбна с цели 6,8% (най-солиден напредък на индустриалните цени от есента на 2012-а година насам). Това съставлява повишение на цените на производител на годишна база за двадесет и седми следващ месец (непрекъснат техен напредък от декември 2016 година). И тук по-съществено нарастване на цените с 8,7% по отношение на година по-рано е регистрирано при производството и разпределението на електрическа сила, топлоенергия и газ, в преработващата индустрия - с 2,7%, до момента в който цените в добивната индустрия се намаляват с 3,4 на 100.

Индексът на цените на производител единствено на вътрешния пазар в България през втория месец на актуалната година се покачва с 1,5% на месечна и с 4,1% на годишна база (спрямо февруари 2018-а). Индексът на цените на производител на интернационалния пазар пък се повишава с 2,2% на месечна и с 3,5% по отношение на февруари 2018-а година.

По-рано този месец Национален статистически институт оповести отчет, отчитащ повишение на потребителските цени през февруари за втори следващ месец и ускорение на инфлацията на годишна база до 3,2% от 3,0% през януари 2019-а година. Днешните високи данни за индустриалните цени наподобяват като причина за по-нататъшно повишение на потребителската инфлация през идващите месеци.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР